Udgivet af Jørn Andreas Pedersen, lør d. 14. mar 2020, kl. 13:00

Man høre om det alle steder og hele tiden. Her da jeg skriver denne klumme er det lige blevet benævnt som en pandemi – en smitsom sygdom rammer hele verden. Endnu er ingen døde af Corona i Danmark (de kan have ændret sig, når dette læses) selv om en normal influenza-epidemi koster mere end 1000 døde, især af ældre og svagelige personer, som måske har fået en vaccine mod den. Så det kan umiddelbart virke lidt hysterisk, når der tages mange tiltag mod smitte af Corona-virusset. Men fordi det er ny ukendt virus, så er der ingen der har kunnet vaccinere sig mod den. Og hvis den spreder sig vil den på sigt måske koste mange døde også her i Danmark.

  Derfor vil dansker kirker også følge de anbefalinger som sundhedsstyrelsen kommer med. Vi holder stadig gudstjenester, for der kommer ikke over 1000 nogen steder mig bekendt. Ligeledes holdes de planlagte arrangementer, men både der og ved gudstjenester er man forsigtige med, hvordan man kontakter hinanden.

  I Bjerring og Mammen plejer jeg at hilse med håndtryk både før og efter gudstjenesten, men det er nu blevet erstattet af et venligt nik eller en albuehilsen. Alle opfordres til at bruge de generelle råd om at forebygge smitte, ved at vaske hænder eller bruge håndsprit. Man bør nyse i ærmet ikke i hænderne og ikke ud i luften.

Man bør undgå håndtryk og kram og holde sig lidt på afstand. Fremover vil jeg nok nævne, at man bør sprede sig lidt i kirken, så kirkegængerne ikke sidder alt for tæt på hinanden, og alle behøver jo ikke at sidde på de nederste bænke.

  Vi vil også fortsætte med altergang, men præsten og kirkesangeren, som uddeler brødet vil sikre altergæster ved at spritte hænderne grundigt før uddelingen. Er man i en særlig risiko for, at virusset kan give alvorlig sygdom, så kan man evt. undlade at gå til alters i en periode.

  Virus kan afsættes på dørhåndtag og bænke og fx salmebøger. Dørhåndtag og bænke bliver gjort grundigere rent i den kommende periode, og man vil evt. kunne beskytte sig selv med handsker, Der vil ikke bliver delt salmebøger ud i den kommende tid, så man skal selv tage en salmebog fra hylden, eller man kan tage sin egen salmebog med hjemmefra. Virus vil ikke kunne overleve fra gang til gang, kun i op til 48 timer og mindre, hvis det er tørt, hvor det rammer.

   Uanset hvor meget vi gør, er det ikke sikkert at vi kan hindre at Corona-virus bliver spredt. Men vi har lov at lægge vore liv i Guds hænder, så ved vi, at hvad end der sker, så er Gud med i det. Men det må naturligvis ikke blive en undskyldning for at gøre noget, for at andre ikke blive smittet. Gør mod andre, som du ønsker de skal gøre mod dig og elsk din næste som dig selv.

                                    Hilsen sognepræst Jørn A Pedersen, Bjerring og Mammen

Kategorier Nyt fra præsten